UB29
Samen met mijn eeuwige compagnon de route, briljante geest Koen Boesman, lieten we een eeuwenoude duikboot zinken op het podium. UB29 is het donkere, epische, waargebeurde relaas van 13 stervende sub-mariniers op het einde van de eerste wereldoorlog. 3 acteurs en 9 zangers zingen, spelen en meppen zich een doodlopende weg naar hun onvermijdelijke dood.
Evenveel schrijvers kropen in hun huid.
Na een maffe schrijf-performance op TheaterAanZee en een première in de Grote Post heeft deze hedendaagse voorstelling een groot publiek bereikt, waaronder meer dan duizend laatstejaars-scholieren, met veel intense reacties, voor en na, via workshops en gesprekken. Het ging namelijk over henzelf.
Ik probeer met dit soort eigen gemaakte producties te staan op het kruispunt tussen experiment en toegankelijkheid. De muzikale taal mag wringen, tegenstribbelen en wenkbrauwen doen fronzen, maar tegelijk moet ze zalven, ontroeren maar ook dikke vette pret toevoegen aan wat er op de scène gebeurt.
Met TGVagevuur timmer ik graag en intens aan die weg met episch, experimenteel-toegankelijk muziektheater dat de grote verhalen en bijhorende emoties niet schuwt.
​
Alle info vind je hier!
IN DE PERS
“De hoop en wanhoop van de jonge Duitsers worden ondersteund door het koor onder leiding van Floris Lammens. En niet alleen de diepe mannenstemmen weerklinken, ook de echo’s van ijzer en staal, de diepe zee, een gevaarlijke leegte, het is geen omgeving waarin je wil sterven. Wanneer de afloop al van het begin duidelijk
is, krijgen de emoties meer zeggingskracht. De duikbootopera stelt niet de plot voorop, maar net de onderbrekingen in de verhaallijn. Die twee uur waarin niet meer gecommuniceerd kon worden met de buitenwereld. Er is stilte, het besef van de jonge mannen dat ze zullen sterven. Ze denken aan hun moeder, een geliefde, het land waar
ze geboren zijn. En dat land is schuldig. Jonas Leemans roept: “Het kapitaal van Duitsland ligt op de bodem van de zee.” Als een groep jonge mannen samen sterft in een oorlog, dan kan dat gezien worden als een uitvergroting: de dood
van een nieuwe generatie. En die jeugd is het kapitaal van de toekomst. Hoe zij de toekomst zagen, weten we niet, maar dankzij Tg Vagevuur
& Brussels Experimental kunnen we luisteren naar wat aan de oppervlakte kwam drijven in Oostende. Stemmen uit het verleden, dromen over de toekomst, het overstijgt de tijd ... “
-
Lotte Ogiers
bekijk de reportage op:
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
de trailer:
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De tekst van UB-29 is uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Nieuwsgierig naar deze intrigerende woorden die 13 auteurs tijdens Theater aan Zee 2018 schreven voor evenveel bemanningsleden van de UB-29?
Bestel het boekje met een mailtje naar info@tgvagevuur.be